قلهی سنبران با ارتفاع ۴۱۵۰ متر یکی از قلهی های رشته کوه های اشترانکوه در استان لرستان و قله های بالای ۴۰۰۰ متر ایران است. در ادامهی این مطلب به معرفی کامل قلهی سنبران می پردازیم.
بهترین مسیر صعود و بهترین زمان صعود به قلهی سنبران را بررسی می کنیم. همچنین یک گزارش کامل و گام به گام از صعود به قلهی سنبران به همراه نقشه GPS و ترک صعود به این قله را ارائه می دهیم.
علاوه بر این در مورد درجهی سختی صعود به قلهی سنبران صحبت می کنیم و در آخر عکس هایی از این قله را به نمایش می گذاریم.
قلهی سنبران که بلندترین قلهی استان لرستان است، یکی از قله های لسیت طرح سیمرغ فدراسیون کوهنوردی ایران می باشد. همانطور که گفته شد این قله ۴۱۵۰ متر ارتفاع دارد و یکی از قله های محبوب کوهنوردان است.
قلهی سنبران از شرق به روستای دره تخت، از جنوب به دریاچه زیبای گهر و همچنین از شمال به روستای طیان مشرف است.
سنبران در گویش محلی به معنای سنگ سخت، تیز و برنده است. از آنجایی که روی قلهی سنبران جنس سنگ ها این گونه است، از این رو نام سنبران را برای این قله انتخاب نموده اند.
بهترین و رایج ترین مسیر صعود به قلهی ۴۱۵۰ متری سنبران، مسیر شمالی این قله می باشد. کوهنوردان برای صعود به این قله ابتدا باید به شهر ازنا در استان لرستان و روستای طیان بروند.
در مسیر شمالی صعود به قلهی سنبران ۲ جانپناه با نام های گل گل در ارتفاع حدود ۲۷۰۰ متر و چال کبود در ارتفاع حدود ۳۶۵۰ متری وجود دارد.
کوهنوردان می توانند در تمام فصول به قلهی سنبران صعود نمایند. اما صعود در فصل های پاییز و زمستان به دلیل سرما، بارش و بادهای فراوان بسیار سخت و طاقت فرسا است و نیاز به قدرت بالا و تجهیزات کوهنوردی دارد.
از این رو کوهنوردان اواخر بهار تا اواخر تابستان را بهتربن زمان صعود به قلهی سنبران می دانند. زیرا در این فصول هم شرایط جوی پایدارتر است و هم چشمه های بیشتری در جریان است.
همانطور که می دانید قلهی سنبران در رشته کوه های اشترانکوه واقع شده است و اشترانکوه در زاگرس قرار دارد. کوه های زاگرس نیز در کل جزو کوه های خشن و سخت می باشند.
بنابراین، صعود به قلهی سنبران دارای درجهی سختی بالایی است. لازم به ذکر است که در مسیر صعود به این قله هم شیب فراوان وجود دارد، هم باید در بعضی جاها دست به سنگ بشوید. درنتیجه قلهی سنبران از نظر درجه سختی جزو صعودهای سخت محسوب می شود.
در نقشه زیر که از سایت ویکی لوک تهیه شده است می توانید به راحتی مسیر صعود به قلهی سنبران و دیگر اطلاعاتی مانند، جانپناه، چشمه ها و محل گرده ها را بررسی نمایید.
برای صعود به قلهی سنبران ابتدا باید به روستای طیان در شهر ازنا بروید. شهر ازنا در استان لرستان قرار دارد. روستای طیان در ارتفاع حدود ۱۸۰۰ متری قرار دارد.
داخل روستای طیان خانه کوهنوردان در اختیار کوهنوردان قرار می گیرد. علاوه بر این جای پارک مناسب هم برای خودروی شخصی موجود است.
از روستای طیان تا قله سنبران حدودا ۱۴ کیلومتر است. معمولا کوهنوردان قلهی سنبران را ۲ روزه صعود می نمایند و شب را در جانپناه گل گل یا جانپناه یال کبود می مانند.
مسیر صعود از کنار قبرستان روستای طیان آغاز می شود. پاکوب از روستا کاملا مشخص است. شیب مسیر ملایم و به صورت تپه ای است و چند جوی آب در مسیر قرار دارد. چند گندم زار نیز در مسیر خواهید دید.
مسافت از روستای طیان تا اولین جانپناه یعنی گل گل حدود ۷ کیلومتر است و زمان پیمایش این مسیر تقریبا ۳ الی ۴ ساعت است. در مسیر یک تابلوی راهنما و همچنین سنگ چین برای نشان دادن راه وجود دارد.
با یک پیماش نه چندان دشوار به جانپناه سنگی گل گل می رسید. این جانپناه در ارتفاع ۲۷۰۰ متری قرار دارد. جانپناه گل گل بزرگ است و برای ۵۰ الی ۶۰ نفر ظرفیت دارد. چشمهی زلال گل گل نیز در کنار جانپناه است. اطراف جانپناه نیز جای کافی برای چادر زدن وجود دارد.
توجه داشته باشید که از جانپناه گل گل به بعد چشمه و آبی وجود ندارد. شیب حرکت نیز رفته رفته بیشتر می شود و با وارد شدن در مسیری به نام گرده ماهی شیب بسیار زیاد شده و حرکت کند و نفس گیر می شود.
سنگ بسیار بزرگی به نام سنگ مثقال را در انتهای مسیر گرده ماهی ملاقات خواهید کرد. این تخته سنگ بزرگ ده ها تن وزن دارد که هم یک علامت و راهنما برای ادامهی مسیر است و هم محلی برای یک استراحت کوتاه و گرفتن عکس یادگاری می باشد.
شیب در انتهای مسیر گرده ماهی و بعد از سنگ مثقال بسیار نفس گیر است. گذر کردن از گرده ماهی حدود ۲ الی ۳ ساعت زمان می برد.
پس از گرده ماهی به محلی به نام چال کبود در ارتفاع ۳۶۰۰ متری می رسید. در اکثر زمان های سال چال کبود پوشیده از برف است.
جانپناه فلزی چال کبود هم در اینجا قرار دارد. جانپناه چال کبود ۲ طبقه است و ظرفیت آن حدود ۱۰ الی ۱۵ نفر می باشد. اطراف جانپناه نیز جا برای چادر زدن می باشد. در جانپناه چال کبود موبایل آنتن دارد.
از جانپناه چال کبود ۲ مسیر وجود دارد که یکی از پشت جانپناه به سمت قلهی گل گل، و دیگری از جلوی جانپناه به سمت قلهی سنبران می رود. از محل جانپناه باید مسیر خود را بر روی خط الراس قلهی سنبران پیش بگیرید.
حدود ۱ ساعت زمان می برد تا به خط الراس قلهی سنبران برسید. این مسیر شیب تندی دارد و در خیلی جاها باید با دست به سنگ شدن حرکت نمایید. البته نگران نباشید چون اصلا خطرناک نیست.
از روی خط الراس تا قلهی سنبران نیز مسیر حرکت به صورت سنگی است. با گذر از روی خط الراس به قلهی زیبای سنبران در ارتفاع ۴۱۵۰ متر می رسید. از روی قلهی سنبران می توانید دریاچهی گهر را مشاهده نمایید.